Sjøhuset
- Historien
Lenge før byen vår ble grunnlagt ble området
nordøst i Karmsundet betraktet som ”grisgrendte
strøk”.
Det lå utsatt men skjermet, ”midt
i” Torvastad kommune og stod på kartene
som strandstedet Haugesund.
Det var silda – ”havets sølv” som
trakk folk og gav grunnlaget for videre etablering. Langs
sundene mellom fastlandet og øyene ble stadig flere
hus og sjøboder bygget. Her lå gjestgiveriet ”Kronå” som
gav sjøreisende de nødvendige service funksjoner
etter datidens standard.
Allerede i år 1841 ble sjøhuset vårt,
som vi i dag kaller Sjøhuset Haugesund, bygget og
var blant de største og første av etter
hvert mange. Med kun sundet i mellom vertshuset Kronå på fastlandssiden
og Sjøhuset Haugesund på Bakerøynå var
dette midt i sentrum av datidens Haugesund.
Sjøhuset var strategisk plassert og har i alle år,
fremtil moderne tid, vært brukt til mottak av sild
og annen sjømat men også som røykeri
for fisk.
Den siste fiskeforedling som har vært i sjøhuset
var Rongland`s fiskematkjøkken.
I ettertid ble sjøhuset kun benyttet til lager og
stod stort sett til forfall.
Våren 2008 ble sjøhuset og dennes omliggende
kai og tomt satt for salg. Fristelsen for kjøp var
stor siden vår bolig grenser opp til dette sjøhuset
i vest. Vi hadde i mange år i forkant sett hvordan
sjøhuset forfalt og fantaserte stadig om hva sjøhuset
kunne benyttes til. |